I oktober kan du få ét af SOLHEIMs NYE produkter gratis, når du tilmelder dig vores vores klassiske onlineforløb!

 

Glade og stærke fødder

Glade og stærke fødder

Bruger du føddernes led og muskler varieret – bliver de også stærke og bæredygtige hele livet
– også under eller efter en graviditet

Mange af os oplever efter en eller især flere graviditeter, at forfoden er efterfølgende er blevet lidt nedsunket (smerter i forfoden når du går i høje hæle eller blot af at gå i normale sko eller barfod)

Dette kan nogle gange blive til en inflammation, som kan kræve aflastning i form af puder og indlæg, samt aflastning og behandling. Andre af os har før eller efter graviditeten en ankel som er lidt ‘slap’ i det. En instabilitet som gør at ankelleddet falder indad mens foden hviler med mere vægt på indersiden (og svangen er nedsunket).

Selv om det for mange betyder, at minimalistiske sko byder på smerter i hæl, tær, forfod eller ankel – så er løsningen alligevel hverken at undgå dem for altid, eller at gå med indlægssåler for altid.

Se i videoen længere nede hvordan øvelser kan skabe overgangen hvor dine fødder igen bliver klar til at bære sig selv og dig, og at være i minimalistiske sko.

Indlæg i skoene er måske en midlertidig god og nyttig hjælp til dine fødder i en overgangsperiode – men det er ikke en god og varig løsning

Den varige løsning er, enten du er gravid, eller har været det – at træne dine fødder og bruge dem mere varieret og mere styrkende.

Dine fødder

  • Der er 33 led i hvert fodblad som skal være bevægelige – både muskler og bindevæv skal være elastisk og mobilt.
  • Musklerne der er i forbindelse med fodens mange led skal være arbejdsdygtige og stærke.
  • Dine større muskler i læggens for-, bag- og yderysider skal være stærke og bevægelige.
En fod der har dette, vil beholde en god forbindelse til underlaget mens din forfod og svang bærer elastisk, og din ankel kan holdes neutral. Det vil sige anklen kollapser ikke, og foden fordeler belastningen jævnt uden at forfoden synker ned eller svangen synker ned. Ofte kan du se det på hvor du danner mest hård ud – det er der din fod tager mest belastning når du bærer dig selv i stående.
Går du i bare fødder på en stenstrand, stiller det eksempelvis store krav til dine fødders mobilitet og også det muskulære arbejde for at stabilisere og arbejde som respons på underlagets store variation.
 

Se hvilke øvelser der kan forberede din fod på minimalistiske sko

Det er ikke øvelser du kun gør for en kort periode, men øvelser som kan følge dig i måneder og år mens du skaber en blid overgang til øge varighed og distancen i de minimalistiske sko eller uden dine indlæg.
 

Har du en slap ankel og stiv, nedsunket fod?

Så har den brug for lidt hjælp til at blive klar til minimalistiske sko på mere permanent basis

En slap ankel og stiv, nedsunket fod kan også have konsekvenser for dit knæ, for foden trækker læggen og knæet indad:

Dine fødder påvirker også dine hofter

Det betyder, at løse ankler og en stiv fod kan trække fine hofter med, så de også roteres lidt indad. Det er ikke noget du nødvendigvis tænker over, andet end at du vil se at dine knæ peget indad når dine tæer pegere lige ud.

Det kan være en af forklaringerne på, at dine knæ først peger ligeud når du roterer dine fødder udad (ballerinaposition)

 

Fødderne bestemmer hvordan dit bækken hviler på dine ben

Derfor sker det ofte, at kollapsede ankler ofte bliver til kollapset bækken.
Det sker fordi der er forbindelse helt nede fra dit fodbad og op til bækkenet. Og når anklerne giver efter fører det ofte til, at man nemt står med ballerne trukket ind under sig.Et bækken hvor man trækker halen ind mellem benene er et bækken der ikke bæres optimalt af dine hofter.

Derfor kan du i realiteten styrke dit bækken og dine hofter, ved at styrke dine fødder.

 

En bakke fyldt med sten hvor du står/går ofte eller barfodsture på sten- og sandstrande er superfood for dine tæer og fødder!

Toe socks, minimalistiske sko som disse Nebula fra Wildling er at anbefale – men gå gradvist frem, gerne over måneder og år. Og suppler altid overgangen med øvelserne.

Du får gratis fragt hos Wildling med rabatoden her:
ELIN_RUNSWILD
(Ps! Gælder kun 1 gange, så at samle til bunke svarer sig)

Guide til at begynde løbetræning med minimalistiske sko

Irene Davis, Director, Spaulding National Running Center. Professor, Dept of PMR, Harvard Medical Schoo, viste denne lille men fine oversigt over hvordan du kan komme godt og sikkert igang med en gradvis overgang til løb med minimalistiske sko.

Bliver du øm og træt i fødderne, så gå tilbage til den distance du var på før, indtil du ikke bliver øm og træt af den næste distance.

 

PS! Overhold hviledagene, det er en hel dags hvile, altså intet løb med minimalistiske sko på hviledagen.

 

NB!
Det er OGSÅ god forberedelse at bruge skoene til at gå med i noget tid, inden du løber med dem.