Fysio Flow træning
Fysio Flow er en dansk udviklet træningsmetode med afset i evidensbaseret praksis. Det er en træningsmetode der arbejder med kroppens bindevæv - kroppens fasciesystem. Formålet med Fysio Flow træning er at øge bevægeligheden og aktivere kroppens ro- og hvilesystem.
Fysio Flow opstod ud fra erkendelsen af, at fysioterapi-faget kunne bruge metoder der arbejder mere henimod bevægelighed og parasympatisk påvirkning (kroppens ro- og hvilesystem), som vi f.eks. ser i yoga.
Men hvor yoga ikke er baseret på en naturvidenskabelig og evidensbaseret forklaringsmodel på virkningsmekanismerne, har de sidste års forskning og opmærksomhed på Fasciesystemet giver mulighed for en evidensbaseret praksis der giver naturvidenskabelige forklaringsmodeller på fasciesystemets betydning både ift. smerte, stress, immunreaktioner, væskeforhold, muskelkraft og bevægelighed.
Kroppens fasciesystem forbinder hele kroppen via bindevævet
Fra inderst inde ved knogler og organer til yderst ude lige under huden ligger fasciesystemets mange lag af fascier, og overgangene imellem dem. Det er alt sammen bindevæv med forskellig arkitektur og egenskab.
Ved inaktivitet, stress, aldring, overbelastning eller stillesiddende arbejde, nedsættes gliddet mellem de forskellige lag, og fasciernes opbygning ændres. Eller sagt på en anden måde: Den fascielle våddragt bliver stiv og tør – og bliver vanskeligere at bevæge og bruge.
FOTO:
© Fascia Research Society/Photography by Thomas Stephan
Forskning viser med al tydelighed, at kroppen hænger sammen på forskellige måder og derfor har godt af at blive trænet og behandlet som en helhed
Musklerne arbejder ikke alene, og sener og muskler skal ikke strækkes alene.
Det handler om at strække og bevæge hele kroppen dynamisk med hensyn til, at det hele er forbundet i lange kæder af muskler og bindevæv i kroppens fasciesystem. Eller sagt på en anden måde: Alt er forbundet med alt, både indefra og ud, fra top til tå, og fra en side til en anden.
At arbejde med Fysio Flow som træningsmetode handler derfor også om, at skifte perspektiv fra at se kroppen som isolerede dele, til at anerkende at alt er forbundet i kropsomspændende myofascielle netværk.
Og det handler også om at dette netværk lader sig påvirke af mange forskellige dimensioner – så som kroppens ro-og hvilesystem, vores emotionelle tilstand og vores åndedræt.
Hvordan kan Fysio Flow anvendes?
Fysio Flow kan bruges som holdtræning eller individuel træningsterapi, og hjemmeøvelser.
Der kan oprettes deciderede Fysio Flow hold, eller det kan implementeres på allerede eksisterende hold.
Mange fysioterapeuter opretter Fysio Flow hold som er diagnose specifikke, f.eks. målrettet Parkinson, brystoperede, rygsmerter, skulderproblematikker, stressramte, arvævsproblematikker etc.
I individuel behandling bliver Fysio Flow ofte brugt i kombination med anden behandling, der hvor påvirkning af fasciens funktion og kroppens ro- og hvilesystem kan være gavnligt.
Fysio Flow gives gerne som hjemmetræning f.eks. ved fibersprængninger, repetitive skader, diffuse eller kroniske smerter, forstyrrelser i væskeforhold, nakke- og ryggener, apoplexi, arvævsproblematikker, funktionelle lidelser, stress. etc.
Er du uddannet Fysio Flow underviser hos www.fysioflow.dk, kan du via Fysio Flow Abonnement bruge vores app som et redskab når du udvikler og deler Fysio Flow programmer med dine klienter .
Formålet med Fysio Flow træning
Fysio Flow er en træningsform, der aktiverer kroppens ro og hvilesystem, samt påvirke den samlede bevægelighed. Vi træner og smidiggør faciesystemet, og stimulerer gliddet mellem de forskellige lag, således, at du oplever færre smerter og større bevægefrihed.
- Fysio Flow handler om at stimulere gliddet mellem kroppens mange strukturer, eks. mellem muskler og organer.
- Desuden handler Fysio Flow om at påvirke fascierne så de er så varme, velsmurte, elastiske, resiliente og bevægelige som muligt.
- Samtidigt handler Fysio Flow om at stimulere kroppens ro- og hvilesystem, fordi dette er en af de dimensioner der har stor indflydelse på fasciesystemets funktion og stivhed, og hvordan vi har det i vores krop.
Find Fysio Flow Masterclass her
Hvem er Fysio Flow Træning for?
Fysio Flow er med andre ord for dig, der er lige så stram og stiv, som størsteparten af den danske befolkning. Og det er for dig der mærker at det moderne liv, som ofte foregår i overhalingsbanen, har indflydelse på din kropslige trivsel, funktion og velbefindende.
FOTO:
© Fascia Research Society/Photography by Thomas Stephan
Kroppens fascier og fasciesystem
Fasciesystemet består både af fascier som er mere eller mindre reguleret bindevæv, og af løst, uregelmæssigt bindevæv. Fra inderst inde ved knogler og organer til yderst ude lige under huden, findes mange lag af fascier. Der er f.eks. den dybe fascie som er som en kropomspændende våddragt der ligger mellem hud og muskler. Der er fascier omkring hvert organ og hver muskel, samt fascier som ses nøje organiseret inde i musklerne helt ind til den enkelte muskelfiber.
Overgangene imellem fascierne, eller der hvor en struktur møder en anden, skabes af løst, uregelmæssigt bindevæv. Disse overgange kaldes ofte Sliding System. Alt i alt har gliddet mellem disse lag stor betydning for vores samlede bevægelighed. Derfor er overgangene fra en struktur til en anden, eller der hvor væv møder andet væv, en særlig stor betydning.
Funktionen i hver enkelt fascie, samt gliddet mellem forskellige lag, har stor betydning for vores samlede bevægelighed.
Når dit fasciesystem har det godt, er det med stor sandsynlighed fordi du har en fasciel våddragt der er varm, fugtig og elastisk. Og så vil det ofte være sådan, at du ikke mærker så meget til det.
Fasciesystemets betydning
Hvis fascierne er stive, og der ikke er glid og godt flow af væske der hvor væv møder andet væv – altså i overgangende mellem kroppens mange strukturer – påvirker det vores bevægefunktion.
Det vil også kunne påvirke bevægefunktionen til en enkelt struktur, så som en muskel eller et indre organ. Derfor har glid i sidste ende også betydning for alt fra musklers arbejdsvilkår og arbejdsevne til cirkulation af væske og i sidste ende også fordøjelse, som nogle eksempler.
Derudover har fasciesystemets egen arkitektur af fibre og væske betydning for dens elasticitet, styrke, resiliens og styrke. Arktitekturen er følsom for de mekaniske forhold og stimuli i og fra omgivelserne. Og hensigtsmæssig bevægelse og belastning er derfor yderst centralt for velfungerende fasciesystem.
Nedsat mobilitet: Når du føler dig stiv
Når en fascie bliver stram og stiv, svag eller glider dårligt, vil det kunne give nedsat bevægelighed og mærkes et helt andet sted i kroppen på samme måde som når f.eks. for-stoffet i en jakke er skævt syet ind. Det er fordi alt er forbundet med alt, og stramhed, svaghed eller manglende glid vil derfor kunne påvirke forholdene et helt andet sted i kroppen. Det kræver derfor også andre behandlings- og træningsstrategier som tager højde for disse kropsomspændende, globale forbindelser. Og det kræver træning og behandling som tager højde for fasciesystemets egenskaber og plasticitet, og hvordan det lader sig påvirke.
Hvis du vil opnå større bevægelighed og føle dig mindre stiv og stram, så skal gliddet mellem de indbyrdes forbundne lag og strukturer stimuleres, og fasciesystemet belastes lige tilpas. Og bevægelse og træning skal også målrettes fasciesystemets mange forbindelser, samt de dimensioner der har indflydelse, så som åndedræt og det autonome nervesystem.
FOTO:
© Fascia Research Society/Photography by Thomas Stephan
Fascier og arvæv
Ved operationer, sår, brandsår mm. reagerer fascie-vævet med at blive uorganiseret og “klistret”/adhærent og stivt. Konsekvensen er, at det glid der skal være til det omkringliggende væv; mellem hud, fascier, muskler, organer og knogler nedsættes. Fascien i sig selv bliver også mere stiv og ueftergivelig (fibrøs)
Arbejdet med aktive, dynamiske stræk og påvirkning af det autonome nervesystem, kroppens ro- og hvilesystem især, kan medvirke til øget glid der hvor væv møder andet væv, f.eks. mellem arvævet og det omkringliggende væv. Det optimerer bevægeligheden ved arvævet, der igen kan påvirke bevægeligheden i et større omkringliggende område og fasciesystemets egenskaber på sigt.
Hyaluron syre & Sliding System
De overgange som dannes der hvor hud, fascier, muskler, organer, knogler og bl.a. nervevæv mødes og ligger tæt sammen, skal være bevægelige i forhold til hinanden. Der hvor væv møder andet væv skal der være et glid, og dette glid har stor betydning for vores bevægelighed.
En af de faktorer der spiller en væsentlig rolle ift. fasciens funktion og glid mellem de forskellige lag er væskeflow.
Især en af bestanddelene i væsken er kendt, nemlig Hyaluronsyre. Hyaluronsyre er en af hoved ingredienserne i det der kaldes “The Sliding System”, og er en geleagtig masse som bliver mere flydende når den varmes op. Et godt, velsmurt Sliding System er væsentligt for at strukturer kan glide i forhold til hinanden, uden at kroppen beskadiges.
Ved inaktivitet, immobilitet, inflammation og fysisk og/eller psykisk stress kan det desuden ses at fascierne trækker sig sammen ved hjælp af glatte muskelceller, så de bliver mere stramme, og stive. Når væsken desuden flyder dårligere, vil det nedsætte gliddet mellem kroppens strukturer.
Det giver en oplevelse af at være stiv og stram i kroppen, og kan være skyld i smerter i store dele af kroppen, i nogle mere udsatte dele af kroppen, eller som flytter sig rundt i kroppen.
At være stresset, eller at have forhøjet aktivitet i det sympatiske nervesystem, vores alarmberedskabs-system, er derfor også noget der i høj grad spiller ind på kroppens bevægelighed. Og derfor spiller kroppens ro- og hvilesystem en stor rolle når vi træner fasciesystemet som vi gør, i Fysio Flow.
Sådan foregår Fysio Flow Træning i praksis
Vi varmer vævet op – gennem små bløde bevægelser og sving i kroppens bevægebaner. Dette fordi fasciesystemet i høj grad består af væske som vi vil varme op for bedre glid og væskeflow. Du kan også varme op ved cykle, løbe, danse, gå en tur etc.
Herefter arbejdes der med små, langsomme og bouncende bevægelser i aktive, bløde, dynamiske stræk. Vi laver altså stræk øvelser, men vi bevæger os i strækket i stedet for at holde stille. Vi prøver ikke at komme længst muligt i stilingen. Men vi ønsker at bevæge os blødt og rart mens vi kan trække vejret, og bevæge os så tæt på yderstilling som muligt.
Vi arbejder med hele kroppen. Og vi arbejder over så mange led på en gang som muligt, i så mange retninger som muligt. Det handler om, at opdage og bruge den bevægelse der er i alle kroppens bevægeplaner – ikke om at lave korrekte bevægelser.
Afslutningsvis er der altid en kort afspænding – hvor vi arbejder med åndedrættet, med opmærksomhed på kroppen, og med fokus på at give plads til kroppens ro- og hvilesystem.
Certificering som Fysio Flow underviser er forbeholdt fysioterapeuter, kiropraktorer, ergoterapeuter, psykomotoriske terapeuter og andre med relevant sundhedsfaglig uddannelse på professionsbachelor niveau, som har taget det fulde Fysio Flow Kursus. Som certificeret underviser kan du benytte Fysio Flow App via abonnementsordning, og dele Fysio Flow programmer med dine klienter (klik her for mere information)
Hvem er det for?
- Dig der ønsker mere mobilitet
- Dig der vil hjælpe kroppen ud af stress
- Dig der er blevet opereret
- Dig der har haft cancer
- Dig der ønsker mere kropskontakt og styrke
- Dig der ønsker mere ro på i dit nervesystem
Køb adgang til 3 målrettede Fysio Flow programmer:
- Mobilitet for en stærk mave
- Mobilitet for en stærk bækkenbund
- Mobilitet for hele dig