Især i 2020 har mange kvinder oplevet{COMMA} at ventetiden fra de blev indstillet til operation af de delte mavemuskler (rectusplastik/bugvægsplastik) har været lang. Det er ikke kun på grund af Covid-19{COMMA} men også fordi der er en større bevidsthed om efterfødselsskader og især tilstanden rectus diastase{COMMA} også hos de praktiserende læger. Flere kvinder opdager nu{COMMA} at deres mavemuskler ikke har genfundet deres styrke som normalt.
Ventetiden betyder{COMMA} at kvinder forventes at træne i tiden frem til operationen – men ofte uden at få konkret og kvalificeret hjælp til hvordan de skal gøre det.
Læs mere her{COMMA} hvis du vil vide mere om det nye lovkrav om erstatning til kvinder ved skader efter graviditet og fødsel (https://www.dr.dk/nyheder/indland/4200-kvinder-staar-til-erstatning-forsikringsselskaber-broed-loven-over-gravide)
Fra et kirurgisk perspektiv er resultatet altid bedre{COMMA} jo bedre funktionsniveauet er inden indgrebet. Selv om man har konstateret der skal gøres noget ved de delte mavemuskler{COMMA} betyder det derfor ikke at der ikke er mere man selv kan gøre. På samme måde som et knæ der skal have lavet korsbånd{COMMA} vil man gøre hvad man kan med træning inden{COMMA} for at muskulatur og mobilitet er så god som muligt når man skal lave kirurgi.
Så vil man nemlig se{COMMA} at mavens muskulatur er svundet ind og blevet svagere. Og jo svagere ved operationen{COMMA} jo længere vej er der til at opbygge styrke efterfølgende.
For selv om bindevævet er svagt{COMMA} er det i sidste ende det dybe stabiliserende system{COMMA} som skal danne grundlaget for styrketræningen efter operationen. Selv om man kirurgisk kan fjerne det løse{COMMA} svage væv og sy det sammen{COMMA} så er den samlede styrke 100 % afhængig af hvad der funktionelt sker i kernens samspil mellem muskulatur og bindevæv. Operationen reparerer en struktur. Men den fortæller ikke vævet{COMMA} hvad det skal for at arbejde effektivt bagefter. Det kan vi gøre noget ved{COMMA} gennem hensynstagende træning af det dybe stabiliserende system inden operationen. Så det virker så godt som muligt.
Det{COMMA} som mange ikke ved er{COMMA} at der kan være en stor effekt af denne træning{COMMA} selv mange år efter sidste graviditet. Og for nogle bliver maven funktionelt så stabil og så stærk{COMMA} at en operation kan undværes.
Læs mere her om hvordan træning virker på delte mavemuskler
Derudover er træning efter indgrebet markant mere udfordrende på grund af smerter{COMMA} syninger og indskrænket mobilitet på grund af arvæv etc. Så jo mere du har forberedt dit dybe stabiliserende system ved at træne din strategi forud (Læs mere her){COMMA} samt trænet din krop i bevægemønstre der faciliteter kernens arbejde{COMMA} jo bedre og nemmere vil det være for dig at komme i gang efterfølgende. Og jo bedre du træner{COMMA} jo mere kommer kirurgens arbejde til sin ret{COMMA} så du bliver stærk på lang sigt.
Det er nemlig ikke lige meget hvordan du træner{COMMA} når du har delte mavemuskler. Så hvis den træning du laver er klassisk træning af din sixpack med curl-ups{COMMA} planker og benløft…kan du godt ende op med dele af mavens muskelapparat der er blevet brugt så godt som muligt{COMMA} men hvor samspillet i kernen som helhed har fejlet. Det kan betyde{COMMA} at din sixpack og hoftebøjere er blevet mere trænet i at overtage arbejdet for resten af kernen{COMMA} mens resten af kernen (det dybe stabiliserende system og bækkenbund slet ikke er blevet rekrutteret og stimuleret{COMMA} evt. at dine organer og bækkenbund har manglet støtte under belastningerne{COMMA} og i værste fald at diastasen er blevet forværret med svagere bindevæv endnu og større afstand. Jeg ved at kvinder ofte sendes hjem med beskeden om at træne{COMMA} men at der er mangel på vejledning. Og det gør mig helt ked af at tænke på{COMMA} hvor meget godt det kunne gøre{COMMA} dersom vi viste vej helt frem til indgrebet så de står stærkest muligt den dag.
Du kan læse mere om hvorfor mavebøjninger er dårligt for delte mavemuskler i vores FAQ