I oktober kan du få ét af SOLHEIMs NYE produkter gratis, når du tilmelder dig vores vores klassiske onlineforløb!

 

https://www.elinsolheim.dk/blog/blog/delte-mavemuskler-dette-vil-du-vide

[

Sep 6 / Elin Solheim

Delte mavemuskler – dette vil du vide

Write your awesome label here.

Input til myterne om mavetræning og delte mavemuskler

Det er ingen katastrofe at mavemusklerne har en unaturligt stor afstand efter du har været gravid (Rectus Diastase/”delte mavemuskler”). Det er naturlig{COMMA} normalt og noget kroppen gør{COMMA} for at skabe rum til din baby. Det er det{COMMA} man i gravide-fødsels kredse kalder “Shape-shifting” har jeg lært af min efterfødsels-yoga med-underviser Maria Allingham i dag:-)

De fleste mærker{COMMA} at de første 8 uger efter fødsel giver store forbedringer på bugvæggens styrke og form{COMMA} tilsyneladende af sig selv. Og så er der ca 60 % af os{COMMA} som stadigvæk kæmper med en mave der ser gravid ud{COMMA} som giver en følelse af ubeskyttethed{COMMA} følelse af svaghed især i asymmetriske bevægelser eller rotationer{COMMA} leg med børn eller forflytninger{COMMA} og som ikke responderer på belastning og træning som normalt{COMMA} eller som før.

Det er{COMMA} som Diane Lee siger: ” The abdominal wall playing jazz!”

Tilhører du den sidstnævnte gruppe{COMMA} er der brug for en mere målrettet indsats

Men: Vi skal ikke lukke din diastase. Vi skal ikke gå efter at reducere afstanden mellem dine mavemusklerne. Vi skal gå efter{COMMA} at du lærer at du kan bevæge dig stabilt{COMMA} at du tør bevæge dig stabilt{COMMA} og at du ved hvilke strategier der opbygger den stabilitet i dit bindevæv – som det lige nu ikke selv kan.

Over tid{COMMA} er det dette der gør{COMMA} at dit bindevæv bliver mere integreret når din kerne og mave arbejder. Og når bindevævet bliver stimuleret af at du bruger din kerne bedre{COMMA} vil det gøre bindevævet stærkere{COMMA} tykkere og mere egnet til at forhindre{COMMA} at dine sixpack muskler igen får en unaturligt stor afstand.

DET – vil kunne reducere afstanden i din diastase (!).

Bredden på diastasen kan godt øge lidt i starten af træningen – og det er vejen frem!

Vi kvinder er næsten{COMMA} faktisk ret ofte{COMMA} besat af afstanden i en Rectus Diastase. Og de fleste der undersøger ens mave{COMMA} vil også måle den afstand der er{COMMA} og konkludere diastasens omfang ud fra det.

Men når vi opbygger bindevævets funktion i bugvæggen{COMMA} skal vi være forberedt på{COMMA} at bredden på din Rectus Diastase faktisk kan øge noget i starten af et træningsforløb hos SOLHEIM. Fordi vi genetablerer bindevævets egenskab i{COMMA} at kunne overføre tension!

Det bindevævet skal{COMMA} er nemlig at forsegle maven{COMMA} som et segl der spændes op.
Prøv at hold en snor eller træningselastik hvor du holder den ene ende{COMMA} og din partner/ven holder den anden ende{COMMA} så snoren hænger slapt: Træk nu i den ene ende{COMMA} og læg mærke til{COMMA} at dit lille træk ikke bliver registreret hos den anden. 
Nu holder I i stedet snoren/elastikken spændt helt ud mellem jer{COMMA} og du trækker igen. Kan den anden mærke det? Det er sådan{COMMA} vil gerne vil have{COMMA} at bindevævet kan overføre kraften{COMMA} når dine mavemuskler arbejder.
Bindevævet skal altså belastes – det skal LOADES{COMMA} via tension i det rigtige samspil med åndedræt{COMMA} kernemuskler og Fascie System. Tensionen repræsenterer en spænding ved stræk{COMMA} men ikke for meget og ikke for lidt. Derfor er en mave der funktionelt kan gøre sit arbejde altid det{COMMA} der kommer før{COMMA} at maven for nogle kommer til at ligne sig selv helt. Og hos andre kommer den ikke til at ligne sig selv helt{COMMA} men den kommer til at kunne tåle belastning – og gøre sit arbejde 100%.

Se det forklaret mere visuelt i min film her{COMMA} og hvor jeg svarer nogle spørgsmål omkring what to do/not to do til en kvinde på SOLHEIMs online forløb:

Write your awesome label here.

Vi ved ikke hvem der er i størst risiko for at få Rectus Diastase

Men klinisk ser vi{COMMA} at kropsholdning{COMMA} bevægelsesmønstre{COMMA} kost og fordøjelse spiller ind{COMMA} samt mulige blinde vinkler fra endnu manglende viden om de betydning af kollagen indtag/optag i vores krop. Det er et faktum{COMMA} at dårlig fordøjelse og tarme i mistrivsel forstyrrer bugvæggens/mavemusklerne i at gøre deres arbejde.

“Clinical practice is humbling”{COMMA} siger Diane Lee (canadisk fysioterapeut){COMMA} og jeg kan kun sige mig enig- vi ved ikke det hele. Men hør mere hvad Diane Lee fortæller om delte mavemuskler i denne podcast:

Læs erfaringerne fra denne 2 barns mor med Rectus Diastase

‘Jeg stødte første gang på dig i juni 2018

Jeg havde født barn nummer 2 i januar samme år{COMMA} og var kørt lidt død i den træning{COMMA} jeg dengang brugte.
Hvis vi går helt tilbage til starten{COMMA} fødte jeg vores første barn i juli 2015. Det var en nem graviditet uden andre gener end kvalme{COMMA} og jeg dyrkede pilates til og med dagen før{COMMA} jeg fødte. Fødslen var også ret meget efter bogen{COMMA} dog med en lang pressefase – og så den detalje{COMMA} at jeg ikke efterfølgende kunne støtte på mine ben.
Det viste sig hurtigt{COMMA} at mit bækken var blevet skubbet skævt{COMMA} enten i graviditeten eller under den lange pressefase. Fra efteråret 2015 til sommeren 2018 fik jeg rettet bækkenet ud ved en fysioterapeut hver 3-4 måned: hver gang hjalp det{COMMA} men der skulle kun et dumt løft eller et skævt vrid til at skubbe det skævt igen.

Efter første fødsel kastede jeg mig hurtigt over min vanlige pilates men opdagede{COMMA} at mine mavemuskler overhovedet intet kunne. Der var simpelt hen ikke kontakt. Jeg googlede mig til{COMMA} at mine mavemuskler måtte være delte (set i bakspejlet kunne det ses allerede omkring uge 20 i graviditeten). Jeg fandt noget mavetræning specifikt til det problem{COMMA} og kastede mig energisk over det. Jeg var faktisk glad nok for træningsformen{COMMA} og efter 1 ½ år var mine mavemuskler igen pænt samlede{COMMA} og maven så flot flad ud{COMMA} men mit bækken bøvlede stadig – og så blev jeg gravid igen.

Denne gang delte mavemusklerne sig før uge 8 og selvom jeg igen havde en virkelig problemfri graviditet{COMMA} så kunne min bækkenbund slet ikke holde tæt under de mange måneders opkast. Så selvom jeg havde troet{COMMA} jeg var så stærk i kernen{COMMA} så viste det sig{COMMA} at min styrke så ud af meget mere{COMMA} end den egentlig var.

Jeg trænede igen til og med dagen før fødslen{COMMA} og efter en meget nem og hurtig fødsel var jeg indstillet på at starte op på mit gamle mavetræningsprogram igen. Men min bækkenbund kunne ikke holde til noget som helst{COMMA} og selvom min mave måske nok blev trænet{COMMA} savnede jeg min pilates{COMMA} som jo tog sig af hele kroppen og ikke bare maven. Men min rectus diastase kunne ikke holde til almindelig pilates.

Og så i juni 2018{COMMA} godt 4 måneder efter barn nummer 2 var ankommet fortalte en bekendt begejstret om dig og alt{COMMA} du havde gjort for hende og hendes alvorlige bækkenproblemer. Så jeg besluttede at give det et skud. Og jeg var begejstret fra dag 1!Allerede 14 dage inde i programmet havde mit bækken{COMMA} som ellers igen havde trængt til en tur til fysioterapeuten{COMMA} rettet sig! Og jeg har ikke mærket noget som helst til det siden! Alene dét{COMMA} synes jeg{COMMA} er imponerende.

Men for mig var det også en befrielse igen at træne på en måde{COMMA} som har en mere holistisk tilgang til kroppen og ikke bare fokuserer på den der mave. Samtidig med{COMMA} at jeg begyndte på programmet{COMMA} læste jeg også din bog{COMMA} og “befrielse” er vist igen det rigtige ord. Det er så fedt med en tilgang til træning{COMMA} som er bæredygtig i et almindeligt liv. Hvor det ikke handler om bootcamps eller “stram op”{COMMA} men om at have et ordentlig forhold til sin krop og bruge den rigtigt{COMMA} også uden for træningsmåtten.Nu{COMMA} knap 1 år senere{COMMA} er jeg på modul 9. Jeg har taget den med ro{COMMA} trænet 3-4 gange om ugen{COMMA} men hvert modul i længere tid end anbefalet{COMMA} da mine mavemuskler i mange måneder haltede bagefter. De er ved at være med nu{COMMA} men jeg kan også se alle mulige andre forandringer. Jeg har pludselig tonede arme og lår{COMMA} og jeg kan mærke{COMMA} jeg er meget stærkere end jeg har været i mange år. Og det føles som om{COMMA} det er kommet stille og roligt i et meget naturligt tempo. Jeg er endnu ikke begyndt at kede mig{COMMA} for lige så snart et modul kører{COMMA} kan jeg rykke videre til det næste{COMMA} hvor jeg igen er udfordret.

Og så er tidsaspektet altafgørende for mig. Det er overskueligt. De der 20 minutter kan jeg altid finde 3-4 gange om ugen{COMMA} og jeg prioriterer at nå træningen{COMMA} for det er også blevet en slags selvforkælelse med strækøvelserne.
Så altså{COMMA} generelt meget større velvære i kroppen{COMMA} hensyn til min rectus diastase{COMMA} en masse muskler{COMMA} jeg ikke anede{COMMA} jeg havde{COMMA} og ikke mindst det faktum{COMMA} at jeg nu er 100 % kureret for et skævt bækken. Jeg vil i virkeligheden gerne sige tusind tak til dig – også for en masse spændende input i forhold til min indstilling til træning og mine tanker om{COMMA} hvad formålet med træningen egentlig skal være. Jeg anbefaler dig vidt og bredt!’

]