I oktober kan du få ét af SOLHEIMs NYE produkter gratis, når du tilmelder dig vores vores klassiske onlineforløb!

 

https://www.elinsolheim.dk/blog/blog/dig-og-din-mave-i-fortjener-at-vaere-godt-tilpas

[

Jun 9 / Elin Solheim

Dig og din mave – I fortjener at være godt tilpas!

Write your awesome label here.

Jeg bliver tit spurgt om forhold omkring størrelsen på maven og formen på maven hos de mange kvinder der træner online hos SOLHEIM 

Maven er faktisk for rigtig mange kvinder den mestproblematiske kropsdel…altså den kropsdel de har flest issues omkring.

Og lige nu{COMMA} as we speak steger solen udenfor{COMMA} og vores børn vil på stranden…og bade… …I bikini som i gamle dage{COMMA} i badedragt med strategiske designs der skjuler maven{COMMA} eller helt uden at komme i badetøjet overhovedet? Mange af os mødre vælger faktisk det sidste{COMMA} med mindre vi er blandt fremmede på en strand i Spanien.
Helt klart er det{COMMA} at en Rectus Diastase ændrer mavens form. Men det gør dårlig fordøjelse over tid også. Og – formen på din mave kan også påvirke dine strategier for at ”bære”{COMMA} skjule eller ”dæmpe” den. Og det{COMMA} i sig selv på sigt være med til at svække din mave og ændre dens form yderligere.

Din maves form er din kernes signatur

Betyder det så{COMMA} at din kerne er svag{COMMA} hvis din mave er rund?

Nej. Din mave bliver flad når der er brug for det{COMMA} så dette er ikke et indlæg om{COMMA} hvordan du får en mave der altid er flad.
Derimod vil jeg fortælle dig at:
  • Din fordøjelse vil ofte være ændret efter du har været gravid{COMMA} og især hvis du har en Rectus Diastase.
Dårlig fordøjelse øger det udadgående pres indefra{COMMA} som kan gøre det svært for bugvæggen{COMMA} dine mavemuskler{COMMA} at beholde mavens form uden at du skal spænde op.
  • Når maven ikke er rar at bære rundt på{COMMA} sker der ofte noget med vores kropsholdning.
Det kan skyldes at maven er mere udadstående end normalt{COMMA} er fyldt med tyngende ubehag{COMMA} en ømhed hvor det føles{COMMA} som om der ikke er plads i den så snart du spiser bare lidt{COMMA} eller fordi mavens muskler har været på afveje (eks. graviditet) . Vi laver ofte ubevidst ændringer på vores kropspositionering{COMMA} det vil sige din dynamiske kropsholdning {COMMA} for at dæmpe ubehaget{COMMA} eller for at få en ”bedre” form på maven.

3 af mine bedste tips til dig og din mave{COMMA} hvis den ikke lige nu ser ud som du helst vil

1. Fordøjelsen

Denne er ofte ændret efter en graviditet og/eller når der er en Rectus Diastase{COMMA} og derfor spørger jeg altid mine klienter ind til deres fordøjelse. Fordøjelses generne kan skyldes den manglende støtte i bugvæggen når bindevævet er stramt og svagt{COMMA} og musklerne har svært ved at arbejde effektivt. Men det kan også skyldes at du trækker vejret anderledes og højere oppe i brystet for at ikke ”tabe maven” eller bækkenbunden. Eller at tarmene blev en smule ”møbleret om” af baby (-erne) i graviditeten{COMMA} og bagefter ved manglende stabilitet i mavens midtlinje. Og det kan alt sammen påvirke din peristaltik{COMMA} altså tarmenes egne rytmiske arbejde for at skubbe indhold videre{COMMA} og ud.

En oppustet mave eller forstoppelse ved fordøjelsesproblemer kan desuden være med til at bremse helingen af en rectus diastase{COMMA} idet kræfterne indefra kommer til at skubbe mavens indhold udad. Det er svært at forsegle noget der hele tiden presser ud – lidt som at sætte proppen i en vandslange mens vandet fosser ud… Men uanset{COMMA} er det svært at styrke noget{COMMA} der konstant presses en anden retning.

Mange af de kvinder jeg møder i klinikken{COMMA} oplever desuden at komme ud på den anden side af en graviditet med fødevareintolerance de ikke havde før. Ofte er det ikke en varig intolerance{COMMA} men mere en overbelastning af tarmen{COMMA} der faktisk kan hjælpes tilbage med en målrettet indsats. Det kan være rigtigt godt givet ud{COMMA} at hjælpe tarmen til at genopbygge sin tolerance for et bredt spekter af fødevarer. Jeg anbefaler altid Valerialima.dk{COMMA} som jeg også selv har fået hjælp af.

2. Når maven fylder mere end før…laver vi ballade

Ughh…vi har garanteret alle samme gjort det: Stået foran spejlet og konstateret{COMMA} at man ligner en der snart skal føde lige inden sengetid{COMMA} med en ny kjole på{COMMA} eller efter et måltid. Jeg har i gennem årenes løb samlet en hel del oplevelser fra kvinder{COMMA} og observationer af hvad der sker når maven fylder mere eller for meget:

Ofte vil man have en spontan{COMMA} ubevidst trang til at spænde maven væk.

Det kan ses på forskellige måder{COMMA} hvor du måske kan genkende en eller flere:

  1. At trække maven ind{COMMA} og trække vejret uden at bruge maven:

Write your awesome label here.

Neutral position i bækken og ribben{COMMA} trækker vejret med maven.
Drag to resize
Write your awesome label here.

Holder maven inde: Maven trukket ind{COMMA} og vejrtrækningen overfladiskHolder maven inde: Maven trukket ind{COMMA} og vejrtrækningen overfladisk
Drag to resize

2. At trække ballerne lidt ind under dig som ved at ”lyne lynlåsen op” fra kønsknoglen til navlen ved at spænde i mavemusklerne og ballerne. Det føles mere som at skubbe ” maven ind{COMMA} modsat at trække den ind som ovenfor.

Write your awesome label here.

Butt-tuck: Ballerne trukket ind{COMMA} “lyner lynlåsen” fra kønsben og opad.Butt-tuck: Ballerne trukket ind{COMMA} “lyner lynlåsen” fra kønsben og opad.
Drag to resize
Write your awesome label here.

Neutral position i bækken og ribben{COMMA} trækker vejret med maven.
Drag to resize

3. At skubbe ribbenene og brystknoglen nedad og ind mod mavens indre. Det føles som en spænding øverst i maven{COMMA} og giver en synlig spænding i din sixpack.

Write your awesome label here.

Rib-tuck: Ribben skubbet nedad og ind mod rygsøjlen.Rib-tuck: Ribben skubbet nedad og ind mod rygsøjlen.
Drag to resize
Write your awesome label here.

Neutral position i bækken og ribben{COMMA} trækker vejret med maven.Neutral position i bækken og ribben{COMMA} trækker vejret med maven.
Drag to resize

4. Man kan også have en ubevidst trang til at ”forlænge” maven{COMMA} så den er mere spændstig{COMMA} og buler mindre. Det kan man skabe ved at spænde bagtil øverst oppe i ryggen mellem skulderbladene{COMMA} og skubbe bryst og ribbensbue lidt fremad og opad. Som en klassisk gammeldags ”ret-dig-op-manøvre”:

Write your awesome label here.

Back-grip: Ribbensbue og bryst skubbet frem for at “forlænge” mavenBack-grip: Ribbensbue og bryst skubbet frem for at “forlænge” maven
Drag to resize
Write your awesome label here.

Neutral position i bækken og ribben{COMMA} trækker vejret med maven.Neutral position i bækken og ribben{COMMA} trækker vejret med maven.
Drag to resize
Alle 4 scenarier forstyrrer åndedrættet{COMMA} kernens arbejde i at give tonus{COMMA} støtte og form til din mave{COMMA} og går ud over både heling af Rectus Diastase og er forstyrrende for bækkenbundsfunktion.

I SOLHEIMs online forløb arbejder vi med lige præcis de bevægelser der giver dig gode strategier til at bære dig selv{COMMA} både i hverdagen og til træning. Find forløbet her. 

3. Tøjet du har på kan hjælpe dig til at finde en bedre strategi

Det er så vigtigt at føle sig godt tilpas i sit eget skind{COMMA} og faktisk er det her tøj kan hjælpe rigtig meget{COMMA} sammen med bevægelser der styrker. Tøj kan faktisk lægge til rette for{COMMA} at kroppens funktioner{COMMA} og muskelarbejdet fremmes.

Noget af det{COMMA} der sker ved vægtøgning især efter en graviditet{COMMA} eller ved ændret form og funktion i ens bugvæg er{COMMA} at det kan give en dårligere fornemmelse af ens krops kerne/midte/center{COMMA} eller core. Kært barn har mange navne{COMMA} men fælles for dem alle er{COMMA} at de har betydning for ens subjektive oplevelse af at være centreret{COMMA} eller afgrænset. Har man svært ved at mærke sin midte{COMMA} kan det i sig selv gøre{COMMA} at man spænder op helt andre steder rundt omkring den midte{COMMA} for at mærke noget der ”holder” om en{COMMA} som vi så ovenfor.
Og her kommer tøj ind på banen. Tøj kan nemlig omslutte en{COMMA} og giver den fasthed som muskulatur og form tidligere gav{COMMA} mens kroppen gradvist opbygges igen. Så man kan mærke sig selv{COMMA} men undgå at spænde alle de steder der ikke gavner.

Tøj jeg kan anbefale:

  • Tanktops i god bomuld (Eks. Nørgaard o.l){COMMA} som er lange nok til at de ikke trækker sig op over hofterne (uh{COMMA} jeg hader når det sker – og elsker når tøjet holder om mig hele vejen ned). Bomuld som har en god kvalitet gør at toppen støtter ved at ligge indtil kroppen/huden{COMMA} men uden at gøre det som hold-ind/push-up tøj gør. Jeg anbefaler ikke hold-in tøj{COMMA} eller tøj der efterlader synlige mærker på din hud (= for stort tryk). Vi ønsker ikke at skabe et øget tryk indad{COMMA} vi ønsker blot en blid kontakt via din hud.
  • Brug en tanktop som ovenfor{COMMA} og lade den sidde ud over en løsere nederdel som ikke strammer i sig selv{COMMA} men som kan holdes lidt mere indtil kroppen af toppen.
  • Brug evt. en løs skjorte/bluse udover tanktoppen. Tanktoppen ind under det løsere tøj fungerer som en kontaktgivende{COMMA} afgrænsende støtte mod torso og mave{COMMA} uden at føle dig stor når du har en stor skjorte eller bluse på.
  • Bukser nederdele: Det betyder meget at de er elastiske nok{COMMA} men at materialet stadigvæk har en fasthed der på samme måde giver en klar afgrænsning og kontakt indtil huden. De skal altså støtte uden at presse/ låse fast. Derfor anbefaler jeg ofte nederdele og bukser i fast bomuld mere end den helt løse{COMMA} altså det lidt stivere stof. Nederdele må gerne være uden elstik{COMMA} men med et bredere fast område omkring hofter og mave (check http://www.gentlemensaffair.net/new-products).Ift. bukser er der højtaljede yogabukser som netop støtter{COMMA} uden at være push-ind-agtige. Der er mange gode mærker{COMMA} jeg bruger meget Run Relax{COMMA} som er lidt dyre{COMMA} men de har ofte udsalg. Onzie har også nogle{COMMA} de findes i HM og yogaudstyr.dk sælger dem. De findes ofte også i tykvævet bomuld{COMMA} altså ikke de helt tynde{COMMA} som giver bedre støtte end dem fra HM. Af jeans har jeg været meget glad fro Replay{COMMA} som har højtaljede{COMMA} men super fleksible jeans. De forhandles ikke så mange steder{COMMA} men undersøg evt. på nettet.
PS! Dette er ikke reklame{COMMA} jeg får ingen penge eller gratis produkter for at anbefale disse mærker!

]