I oktober kan du få ét af SOLHEIMs NYE produkter gratis, når du tilmelder dig vores vores klassiske onlineforløb!

 

https://www.elinsolheim.dk/blog/blog/hjemmetraening-med-solheim

[

Jan 11 / Elin Solheim

Hjemmetræning med SOLHEIM – Kernen i stærke kvinders krop!

Write your awesome label here.

Januar{COMMA} januar{COMMA} januar…og nu står den endda på hjemmetræning

Det kendte januar-fænomen (som vi alle ligger lidt under for…): Vægttab. Det er her igen.

Lige nu står vi med kombinationen af hjemsendte børn + januar-ambitioner og hjemmetræning

Så lad os først kigge lidt på din tid.

Din. Dyrebare. Tid.

For hvordan skal du komme til at træne når du både passer arbejde{COMMA} passer børn og dit træningscenter er lukket?

Hvad har du mest af – aktiv eller passiv muskelmasse?

Hvis du skal tabe dig og komme i form{COMMA} er noget af det vigtigste at kigge på balancen mellem forbrug og indtag af energi. Det ved vi jo godt.

Men det vi ofte glemmer er{COMMA} at forbruget af den energi du indtager hænger klart sammen med mængde aktiv og passiv muskelmasse.
Aktiv og passiv muskelmasse er et udtryk for hvor meget af din muskulatur der arbejder aktivt eller er passiv ved en given bevægelsesopgave. Vi kan nemlig udføre mange bevægelsesopgaver uden særligt meget muskelaktivet. Og/eller vi kan ofte løse en given bevægelsesopgave ved brug af tyngdekraft eller andre muskelgrupper som vi er mere disponerede (læs: vanemæssigt trænede) i at bruge. Alt i mens der er muskelgrupper som måske løser bevægelsesopgaven mere effektivt ift. at fordele belastningen mest optimalt. De muskler vi bruger mindst bliver svagere. Og så tager vi til træning for at få gang i dem igen.

Den korte version er: Jo mere aktiv muskelmasse du har i dine bevægemønstre{COMMA} jo færre timer skal du bruge på fitness.
Og derfor handler dette om din TID

Lad os tage eksemplet at gå

Dette er en aktivitet der kræver:
  • Aktivt skub bagud (ekstension) med hoften ved hjælp af ballerne{COMMA} der trækker benet bagud.
  • Positiv vægtbæring i hoften på det vægtbærende ben (dit standen){COMMA} som skifter fra ben til ben{COMMA} skridt for skridt
  1. Dette stabiliserer dit korsben{COMMA} som er central for hele bækkenets stabilitet{COMMA} men også fungerer som et anker for bækkenbunden og gør den mere effektiv og stærkere (Bækkenbunden udsættes for langt større belastning gående end stående eller siddende stille).
  2. Dette igen skaber mere støtte til bækkenets organer.
Alt dette gør dine hofte- og balle muskler (+ fascie system) mens du går{COMMA} uden du træner!

Dette er meget mere arbejde{COMMA}
og
mere komplekst samspil i dine bens muskler
MINDRE TID end hvis du skulle træne hver enkelt af disse dele isoleret{COMMA} mekanisk og ofte ensidigt – med separate øvelser!
Den gode nyhed altså:
Et stabilt{COMMA} velfungerende bækken er et naturligt biprodukt af at gå{COMMA} når du går med et godt samspil i din krop.
(Eller går trapper{COMMA} eller squatter{COMMA} eller sidder mindre på en stol etc.)

Her kan du se mere om at gå (klik ‘hvorfor er det så vigtigt at gå’).

Lad os nu gå videre til den kropsdel du måske er mest optaget af at træne: Din mave{COMMA} ryg og baller

Din krops styrke udgår fra din kerne 
Kernen – med bækkenet{COMMA} bækkenbunden{COMMA} åndedrætsmuskelen{COMMA} mavemusklerne{COMMA} ryggen{COMMA} og desuden sin nære forbindelser til hofterne{COMMA} er noget vi kvinder forholder os meget til. Den repræcenterer noget der er med til at definere både vores kvindelige form og vores funktionelle anatomi. Helt ned i vores evne til at bære og føde børn.

Ofte er det måske ofte mest maven lokalt{COMMA} eller ballerne vi vil gøre noget ved når vi forholder os til kernen. Men vi bliver faktisk nødt til at forholde os til skuldrene{COMMA} knæene{COMMA} fødderne{COMMA} eller nakken{COMMA} fordi al bevægelse i kroppen sker via din kerne.
Jeg har ikke opfundet dette selv. En af mine største inspirationskilder{COMMA} som har skrevet en fantastisk bog om emnet{COMMA} er Katy Bowman. Har du ikke læst hendes bog Move Your DNA{COMMA} så gør én ting dette år: Læs den. Nu!
Write your awesome label here.

Move Your DNA{COMMA} Katy Bowman

Kropsdelene fungerer ikke bedre end hvad kroppen gør som helhed

Hver enkelt kropsdel{COMMA} om end de kan benævnes hver for sig og adskilles fra hinanden – responderer{COMMA} tilpasser sig og fungerer 100 % afhængigt af de kræfter der skabes af dine samlede bevægelse mønstre{COMMA} eller mangel på samme. Altså hvordan du bruger hele kroppen. Det er kræfter der skabes gennem det totale samspil mellem alle dine kropsdele{COMMA} i hele kroppen.

Helkrops-problematikker og helkropsøvelser

Derfor forholder SOLHEIM sig til helkrops-problematikker{COMMA} og ikke kun en dårligt fungerende bækkenbund{COMMA} et ustabilt bækken eller en Rectus Diastase.

Derfor finder du ingen specifikke styrkeøvelser for ryg{COMMA} styrkeøvelser for bækkenbunden{COMMA} eller styrkeøvelser for maven i SOLHEIMs onlineforløb.

Hjemmetræning med SOLHEIMs onlineforløb

Det du finder er derimod en masse øvelser og hverdagsbevægelser der involverer hele din krop{COMMA} og hvor alle som en er målrettet at genoprette et samspil i din krop som fixer disse helkrops-problematikker for dig. Ikke bare nu. Men som sørger for{COMMA} at de bevægemønstre du bruger mest også styrker dig på sigt. Gennem hjemmetræning med øvelser i et samspil der tilgodeser alle dine kropsdele{COMMA} fra den lille muskelgruppe i bunden af bækkenet til den store balle muskel eller åndedrætsmuskel.

Men måske vigtigere end alt andet: Ændrer de faktorer der måske gjorde du fik problemet i første omgang.

Det er storvask i stedet for pletbehandling

Vi symptombehandler mindst muligt i SOLHEIM. Og arbejder i stedet på belastningsforhold der opbygger styrke et sted{COMMA} mens kvaliteten på bevægelsen gør{COMMA} at du på samme tid aflaster det sted{COMMA} der gennem år er blevet overbelastet. Hver enkelt del bidrager til det bedste samspil{COMMA} men vi må træne samspillet for at det sker.

Vi gør noget ved helkrops-problematikker der eksempelvis stammer fra for lidt gang{COMMA} for lidt brug af hoftens mobilitet ved gang{COMMA} baller der sover{COMMA} mavemuskler der ikke virker{COMMA} eller hofter og bækken der ikke bærer stabilt ved gang. Helt simple bevægelser{COMMA} vi alle tager for givet at vi har styr på. Men også bevægelser vi ikke regner som belastning{COMMA} og slet ikke som træning.

Men det kan også dreje sig om problematikker der viser sig i din kerne{COMMA} men stammer fra for lidt mobilitet i skuldrene som går ud over din kerne hver gang du skal have armene over hovedet{COMMA} eller at du ikke squatter mere fordi du altid sidder i en stol{COMMA} eller at belastningen nedad på din bækkenbund er for stor når du squatter. Måske fordi du mangler styrken{COMMA} men også fordi du efter år uden at squatte nok – også mangler mobiliteten til at gøre det hensigtsmæssigt.

Her er en vigtig besked til dig:

  • Hvis du vil træne hjemme
  • Hvis du vil træne mindre men mere effektivt
  • Hvis du vil have mere aktiv muskelmasse end passiv
  • Hvis du vil bevæge dig godt
– Så er SOLHEIMs onlineforløb noget for dig.

]