I oktober kan du få ét af SOLHEIMs NYE produkter gratis, når du tilmelder dig vores vores klassiske onlineforløb!

 

https://www.elinsolheim.dk/blog/blog/loebe-eller-gaa-om-traening-amning-og-sur-modermaelk

[

Jul 2 / Elin Solheim

Løbe eller gå – om træning{COMMA} amning og sur modermælk

Write your awesome label here.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at alle mennesker bør være moderat fysisk aktive mindst 30 minutter om dagen

– skal nybagte mødre så løbe?

Er du til at løbe eller til at gå?

Moderat fysisk aktivitet er er fysisk aktivitet{COMMA} hvor du bliver lettere forpustet{COMMA} og hvor du kan tale med andre imens. I forhold til at gå er der studier der taler for en kadence på 100 skridt/minut for at får moderat intensitet. Deles de 30 minutter op{COMMA} skal de have en varighed af mindst 10 minutter. Almindelige kortvarige dagligdagsaktiviteter (hverdagsbevægelser) er de aktiviteter{COMMA} du hyppigt udfører i dagligdagen af kort varighed (under 10 minutter{COMMA} uanset intensitet)

Nybagte mødre anbefales at amme i 6 måneder

Ifølge Klarlund går amning og løb fint hånd i hånd. Og jeg tænker at de nybagte nødre glade løber videre.

Men jeg tænker også{COMMA} at der er så mange andre – og mere hensigtsmæssige aktiviteter – man kan lave når man fødte et barn for 4 måneder siden. Selv om modermælken godt kan tåle løbet.

Jeg ved godt{COMMA} at løb er vores nye folkesport{COMMA} og at nærmest intet er så nemt som at tage løbeskoene med i sommerhuset eller kæresteturen{COMMA} eller at få tid til en løbetur efter børnene er puttet.

Men moderat fysisk aktivitet er for de fleste nybagte mødre ikke at løbe{COMMA} fordi deres generelle form slet ikke er der endnu.

Er du nybagt mor kan der være fordele i følgende:

  • At vente med det store impact som løb giver fordi organer og støttesystemet i bækkenet skal bruge længere tid efter en graviditet{COMMA} samt fokuseret træning af kernens stabiliserende funktion{COMMA} for at tåle og fordele stød-belastningen optimalt via bækkenet (kroppens bindevæv{COMMA} blandt andet de ledbånd der holder livmoder og blære på plads{COMMA} samt fascierne der omslutter muskler og har betydning for deres arbejdsevne kan bruge op til 2 år på at hele)

  • At have en stærk bækkenbund der igen arbejder mens resten af kroppen belastes{COMMA} og ikke kun når der laves knibeøvelser. De fleste kvinder har ikke trænet bækkenbunden tilstrækkeligt op på de 3 måneder som det optimalt set kan tage efter en fødsel{COMMA} og selv om de umiddelbart vurderer bækkenbundens styrke at være god nok ved at kunne løbe uden lækage{COMMA} kan det give disse og andre gener på længere sigt når man løber med en bækkenbund der mangler optimal støtte og styrke (Op til 62 % af kvindelige langdistance løbere på motionsniveau løber med urinlækage).

  • At prioritere. Den sparsomme tid som man har til at træne når man lige er blevet mor bliver ofte brugt på løb{COMMA} på bekostning af den mere funktionelle og muskelopbyggende træning som bør optimalt set bør være et fundament{COMMA} og herefter et supplement{COMMA} men som ofte nedprioriteres når man allerede har sat et flueben ved fysisk aktivitet og har løbet en tur (Den kan jeg skrive under på…)

  • At gå mere. Når man går{COMMA} kan man arbejde funktionelt med baller der arbejder effektivt og en bækkenbund og kerne der stimuleres positivt uden at overbelastes – og man får tid ude{COMMA} en pause til at lade tankerne strømme frit som ved løb. Man skal være i forholdsvis god form for at løbe med et bevægemønster hvor ballerne bruges i et godt stræk af hofterne{COMMA} og hvor overkroppen bæres stærkt og vitalt. De fleste lunter afsted – med høj puls{COMMA} ja{COMMA} men med et bevægemønster som en post-graviditetskrop godt kan klare sig uden ( se video fra min morgentur på instagram TV).

  • At finde træningsforme som fremmer bevægemønstre der genopbygger gode belastningsforhold for kvindekroppen{COMMA} og ikke kun vælge det{COMMA} der giver høj puls{COMMA} samt går godt i spænd med søvnløshed og en krop der ofte er i underskud{COMMA} og med mange løft og ensidige belastninger i hverdagen.
Jeg er godt klar over fordelen ved løb{COMMA} og har et langt kærlighedsforhold til de mange løbeture kun med mig selv i naturen.

Min pointe er blot{COMMA} at det er en god idé at kigge efter mere opbyggende træningsforme med moderat fysisk aktivitet efter en fødsel{COMMA} så løb fortsat kan være en del af ens liv – hele livet

Du kan finde en måde her på www.elinsolheim.dk{COMMA} hvor vi følger dig frem til løbeskoene kan snøres igen

]