[
Apr 11 / Elin Solheim
Har træning ingen effekt på delte mavemuskler?
I følge Kari Bø´s udtalelser i det norske tidsskrift Fysioterapeuten{COMMA} har øvelser ingen effekt på delte mavemuskler
Jeg er uenig{COMMA} og mener bestemt træning har effekt på delte mavemuskler (rectus diastase)
Her er mit modsvar til hendes udtalelser.
Artiklen som kan læses i det norske fagblad Fysioterapeuten{COMMA} tager udgangspunkt i et studie foretaget på kvinder efter fødsel{COMMA} hvor man kun kigger på{COMMA} om træning med fokus på den dybe tværgående mavemuskel (Transversus Abdominis) kan reducere astanden i en Rectus Diastase.
Hvis målet med træning af Rectus Diastase var{COMMA} at reducere afstanden{COMMA} ville jeg også sige konklusionen er rigtig at træningen ingen effekt har
Men studiet kigger efter min mening efter det forkerte{COMMA} det forkerte sted{COMMA} og flere studier støtter op om dette. At træne den indre tværgående mavemuskel{COMMA} tr. Abd ved en Rectus Diastase (delte mavemuskler){COMMA} handler ikke om at reducere afstanden{COMMA} og det har vi faktisk vidst noget tid.
Det handler derimod om{COMMA} at opbygge nok tension i mavens midtlinje{COMMA} Linea Alba{COMMA} for at denne kan reducere diastasen i at åbne sig. Den krydsning af kollagene fibre som man før har troet forekom i Linea alba findes ikke{COMMA} og mavemusklernes spænding i sig selv kan dermed ikke reducere afstanden eller diastasen. De kan dog via den tension de genererer i den fascielle aponeurose (Linea Alba){COMMA} i stedet forhindre diastasen i at åbne sig.
En test kan vise tegn på{COMMA} at mavens midtlinje ikke fungerer{COMMA} som den skal når kernen belastes. Men vi kigger dog på flere aspekter{COMMA} end blot{COMMA} hvor bred afstanden er mellem dine to muskelbuge i maven (Rectus Abdominis). Det er altså ikke et krav{COMMA} at der ingen afstand skal være{COMMA} for at du ikke har en Rectus Distase{COMMA} for grad af tension spiller en større og vigtigere rolle. Mavens midtlinje skal helst respondere på belastning og øget bugtryk som en tydelig og spændstig bund eller trampolin. Når denne tension mangler{COMMA} føles det ofte mere åbent{COMMA} som en bolledej uden spændstighed{COMMA} og mavemusklerne mister sit ”anker” og fascielle overføring af den kraft de udvikler.
Nej{COMMA} vi har ikke taget fejl
Men artiklen i den norske fysioterapeut slår blot gammel viden fast{COMMA} at man ikke heler en Rectus Diastase ved{COMMA} at forsøge at samle diastasen via muskelarbejde. Det er simpelthen gammelt nyt.
Hvis vi træner efter de sidste 2-3 års nye viden om fasicers opbygning{COMMA} trænbarhed og kombinerer dette med klassisk biomekanisk viden ser det anderledes ud:
Vi har i flere år nu vidst{COMMA} at en strategi via aktivering af den dybe tværgående mavemuskel{COMMA} vil øge afstanden i diastasen en anelse{COMMA} men dog opbygge en tension der er central for stabiliteten og funktionen i mavens midtlinje Linea Alba. (Hodges og Lee{COMMA} 2015). I en klassisk mavebøjning med R. Abd. aktivitet skabes der ingen tension i mavens midtlinje{COMMA} selv om øvelsen får mavens muskler til at samle sig godt i midtlinjen. En R.abd. aktiv curl-up reducerer ifølge dette studie afstanden i en diastase{COMMA} men kompromitterer samtidigt den stabiliserende funktion i Linea Alba ved at øge slaphed og reducere tension{COMMA} med øget risiko for{COMMA} at det øgede bugtryk desuden kompromitterer Linea Albas integriet som følge. Trykket bevæger sig simpelthen midste modstands vej.
Curl up med en en foraktivering af Tr. abd. derimod{COMMA} øger afstanden i RD en anelse{COMMA} og derigennem opbygger og beholder Linea Alba sin tension og stabiliserende funktion. Klinisk betyder det{COMMA} at Tr.abd. aktivering{COMMA} endda den øger afstanden noget{COMMA} kan forbedre den funktionelle stabilitet{COMMA} og have en kosmetiske virkning.
Vi ved nemlig{COMMA} at tension har betydning for fasciens opbygning og heling – altså dens arkitektur
Tensionen afhænger af to faktorer:
– Hvilken strategi og muskelarbejdsmønster{COMMA} der bruges{COMMA} når kernen belastes.
– Arkitekturen på de fibre{COMMA} der udgør fascie systemet i mavens midtlinje{COMMA} og afgør hvor stærk den er.
Vi ved{COMMA} at den dybe tværgående mavemuskel er forbundet til de tværgående kollagene fibre{COMMA} der opbygger tension i mavens midtlinjen (Axer et al).
At fascie systemet i mavens midtlinje som alt andet fascie væv er påvirkeligt{COMMA} ved vi også{COMMA} og det kan blive stærkere i sin struktur – med de rigtige stimuli over tid. Fascien vil med andre ord over tid opbygge en arkitektur{COMMA} der har en iboende styrke og evne til tværgående tension{COMMA} hvis der opbygges tension i midtlinjen via den dybe tværgående mavemuskel og dens tilhørende kollagene fibre.
Michael Kjær (2015) har også med sine studier{COMMA} samt Henning Langbergs arbejde taget udgangspunkt i{COMMA} hvordan Fibroblasten er primær ansvarlig for ECM/kollgagen{COMMA} og at belastning/mekaniske stimuli er centrale for vævets remoddelering og regenerering. Linea Alba er som alt andet fascie væv dybt afhængig af daglig loading{COMMA} og er tilsvarende meget sårbar for mangel på belastning/load{COMMA} eller overbelastning. Tværgående stress-linjer i fasciens arkitektur som udtryk for mekaniske kræfter kan stimuleres og dannes med selv lav intensitet{COMMA} i perioder hvor vævet er for svagt til at tolerere tung muskeltræning eller styrketræning.
Det er dette der skal tages højde for{COMMA} og samtidigt udnyttes optimalt gennem den rigtige træning{COMMA} og gøre at vævet bliver stærkere{COMMA} heler hurtigere og bedre{COMMA} end uden den optimale{COMMA} opbyggende belastning. Samtidig kan træning ikke gøre det alene{COMMA} da hverdagens belastninger udgør mere stimuli{COMMA} i sidste ende.
Om man vælger en træningsmetode der fejler i{COMMA} at opbygge tension i Linea Alba{COMMA} stimulere fibroblasten og aktivere de tværgående kollagene stressfibre fra Transversus abdominis/dyb tværgående mavemuskel{COMMA} fejler man også i at stimulere til en stærkere og mere velfungerende fasciel struktur i mavens midtlinje på sigt. Om man derimod opbygger og udvikler ens brug af aktive strategier der udnytter de mekaniske stimuli via tension i fascien – har vi en metode der kan stimulere til den konstante udskiftning af kollagent væv og opbygning af fasciel arkitektur og funktion i mavens midtlinje. Det er en langsom proces ved vi{COMMA} så foruden at man de første 2-3 måneder vil opleve en øget styrke og funktion i form af bedre motorisk kontrol{COMMA} kan man forvente at hele processen i alt som minimum vil tage 2 år. Det betyder{COMMA} at man ikke skal måle ændringer på fasciens funktion før man har udskiftet alt det{COMMA} man over lang tid kan formå{COMMA} at udskifte. Og at man er nødt til at tage strategierne med sig i denne periode{COMMA} som minimum. Og det skal selvfølgelig også tages med i et studie og evalueringen af resultaterne.
Så nej{COMMA} vi står ikke tomhændte tilbage ift. træning af Rectus Diastase
Men vi ved at det handler om meget mere og andet{COMMA} end muskeltræning og muskelaktivering i curl-ups. Det er dette hele det online forløb hos SOLHEIM handler om. Hvilket også bringer mig til – at enten du er kvinde eller mand{COMMA} har født for nyligt eller for 15 år siden{COMMA} kan en Rectus diastase/delte mavemuskler udvikles{COMMA} og gerne som resultat af træning med dårlig{COMMA} eller decideret forkert teknik{COMMA} bevægemønstre og muskel-aktiveringsmønstre.
En sidste lille krølle
Når nu vi ved{COMMA} at den dybe tværgående mavemuskel{COMMA} og musklernes interne samspil i gode bevægelser er fundamentale for en opbygning af stærk{COMMA} stabil arkitektur i mavens midtlinje Linea Alba{COMMA} der kan tåle belastning og responderer hensigtsmæssigt på belastning så er en anden fundamentalt vigtig viden{COMMA} at bækkenbunden er den vigtigste fascilitator for en optimal kraft i den dybe tværgående mavemuskel/transversus abdominis. Dette samspil er ofte fraværende hos kvinder der lever med urinlækage{COMMA} og ofte ses det i den kliniske praksis at dette hænger sammen med bækkenets støtteapparat i øvrigt. Vi kan altså ikke fixe delte mavemuskler/Rectus Diastase uden at få bækkenbunden integreret med resten af kroppen{COMMA} og med på vognen så at sige.
Vi står ved begyndelsen af en vigtig udvikling af viden omkring funktionel træning og funktionelle sammenhænge{COMMA} der udbreder tiltag og viden der faktisk kan hjælpe kvinder som ønsker et aktivt liv med en stærk{COMMA} velfungerende krop{COMMA} også efter en fødsel eller mange år efter. Og vi står tættere end nogen gang på at have reelle alternativer til kirurgi{COMMA} som ofte tilbydes som en fattig trøst når skaden er altomfattende. Uanset operation eller ej – funktionen skal genopbygges bagefter{COMMA} og det gør vi jo funktionelt.
Meget mere end et kosmetisk problem
Jeg vil på det stærkeste tale imod Bø´s hentydning til{COMMA} at Rectus Diastase er et kosmetisk problem. Der findes masser af statistik på at problemet er langt mere alvorligt og omfattende end det:
- Statistik på gynækologiske undersøgelser viser at 52 % har RD{COMMA} og at 66 % af tilfældene med en RD også havde mindst én dysfunktion relateret til bækkenets støtteapparat{COMMA} bl.a. urininkontinens.
- Kvinder med Rectus Diastase har oftere smerter i mave- og bækkenområdet{COMMA} og sexuel funktion kan være påvirket.
- Faktisk er det set{COMMA} at hele 74 % af kvinder med en eller flere dysfunktioner i lænd og/eller bækken{COMMA} også har en Rectus Diastase.
- Det anslås i nyere studier at så mange som 40 % af kvinder der har født{COMMA} har en Rectus Diastase 6 måneder efter fødsel{COMMA} og at hvis denne ikke er spontant helet 8 uger efter fødsel{COMMA} at den stadigvæk vil være der efter et år når der ikke igangsættes særlige tiltag.
Bø har ret i{COMMA} at der er et stort pres på kvinder om at komme i form efter fødsel{COMMA} og jeg skal være den første til at støtte os kvinder i{COMMA} at der må findes en mere farbar vej.
Men at ønske en velfungerende krop{COMMA} en krop der kan tåle hverdagens belastning{COMMA} et aktivt sexliv og et aktivt liv uden smerter er vel ikke ønsker der er forbeholdt alle andre{COMMA} end mødre?
PS! Jeg tilbyder kurser og workshops for fysioterapeuter og andre professionelle der vil lære mere om funktionel træning med fokus på Rectus Diastase og Bækkenbund.
PPS! Du er velkommen til at læse mere i min bog KVINDE BEVÆG DIG STÆRK – slut med junktræning{COMMA} finde træning der er skræddersyet til at forebygge og hele en Rectus Diastase her{COMMA} eller finde nogle af referencerne her:
Lee and Hodges{COMMA} 2015
Behaviour of the Linea Alba During a Curl-up Task in DRA.
Axer et al{COMMA} 2001
Collagen Fibers in Linea Alba and Retus Sheaths I
Axer et al{COMMA} 2001
Collagen Fibers in Linea Alba and Retus Sheaths II
Kjaer{COMMA} M. et al{COMMA} 2015
Exercise and Regulation of Bone and Collagen Tissue Biology
Lee{COMMA} D.{COMMA} 2017
Diastasis Rectus Abdominis – Clinical Guide
Kjaer{COMMA} M.{COMMA} 2015
Stress loading and matrix remodeling in tendon and skeletal muscle:
Cellular mechano-stimulation and tissue remodeling
Kap. 5{COMMA} Fascia in sport and movement{COMMA} 2015{COMMA} Handspring Publishers
Solheim{COMMA} E.{COMMA} 2017
Kvinde Bevæg Dig Stærk – slut med junktræning.
Drag to resize
SOLHEIM ApS
Vedbæk Stationsvej 21B{COMMA} 1tv
2950 Vedbæk
Danmark
Org. nr. DK40618384
Vedbæk Stationsvej 21B{COMMA} 1tv
2950 Vedbæk
Danmark
Org. nr. DK40618384
KONTAKT OS HER
ELLER VIA MAIL:
[email protected]
]